Sivut

perjantai 17. kesäkuuta 2022

Ruotsinlapinkoirille JTO

 Uusimmassa Lapinkoiralehdessä oli ilmoitushuhuilu rodun harrastajille siitä, että koska rlk rekisteröinnit ovat kasvussa niin ruotsinlapinkoirillekin pitäisi laatia JTO eli suomeksi sanottuna Jalostuksen Tavoiteohjelma. Kotimaisilla lappalaisroduilla (ja isolla osalla muita rotuja) sellainen on ollut jo vuosia, mutta ruotsinlapinkoirien vähäisten pentue/rekisteröintimäärien takia se ei ole aiemmin ollut rlk:lle tarpeellinen.

Vilkaisin Kennelliiton ohjetta  "Jalostuksen tavoiteohjelman jto mallirunko harvalukuisille roduille


Jo tämä sinällään on hieman hymyilyttävä lausahdus, vaikka toki se ruotsinlapinkoirienkin kohdalla pitää paikkansa. Ainut vain, että Koiranettiin on rekisteröity 280 ruotsinlapinkoiraa. Yhteensä. (ikinä, koskaan, milloinkaan)


Silmäiltyäni ohjetta tähän asti kadotin ajantajun ja surffailin Suomen, Ruotsin ja Norjan koiratietopankeissa pari päivää. 


Tai itseasiassa olen päässyt vasta tuohon kohtaan "urokset". Päätin tehdä tämän raapustuksen tässä välissä. Lisään narttutiedot myöhemmin, tai sitten lopetan surffailututkimukseni tähän. En edes yrittänyt pysytellä annetussa ohjenuorassa (Joku Muu laatii sen rodun JTO:n 😉), mutta sain siitä inspiraation ...
Yllä olevassa taulukossa on urokset joita on viimeisimmän kymmenen vuoden aikana Suomessa käytetty jalostukseen. Yhdelle urokselle pentumäärä vielä nolla, kun ko pentujen on määrä syntyä tänä kesänä (👍). Osa uroksista asuu Suomessa ja osa Ruotsissa tai Norjassa. 

Bjørkheimtoppens Fluffy Albertilla ei ole pentuja vielä myöskään Suomen ulkopuolella. 

Lappeleikens Balderilla on juuri 3-vuotta täyttäneet pennut Suomessa ja Norjassa heinäkuussa 2019 syntyneet pennut (siellä emänä Mosco's Narja). 

Prezize Bissellä on Suomessa yhdet pennut (eivät vielä luovutusikäisiä) ja Ruotsissa yhdet (syntyneet viime vuonna). 

Qanuk's Black Samin kaikki pentueet ovat syntyneet Suomessa. 

Renlundens Thulella on vain yhdet pennut, mutta jälkipolvea sitäkin enemmän, sillä jo pelkästään  Ruotsiin muuttaneella Snow Team's Lh Mierkalla on kahdet pennut (10 pentua). Näistä Mierkan pennuista yksi on myös jatkanut sukua ja sillä on 14 pentua (kahdessa eri pentueessa). Tässä sukuhaarassa on paljon A-lonkkaisia koiria (taisi joku b-lonkkainen löytyä myös), mutta valitettavasti muuten koiria ei ole tutkittu (kyynärät, polvet, silmät, selkä ...). 

Thulen veljellä Torilla on kahdet pennut Suomessa (eikä muualla). 

Renlundens Ätnolla on yhteensä viidet pennut, yhdet Ruotsissa ja loput Suomessa. Ruotsissa pennut ovat syntyneet Sidmarkens -kenneliin. Näistä yhdellä on yksi pentue (neljä pentua). 

Snow Team's Oahpalas:lla on yhdet pennut (Suomessa). 

Timmy on saanut kaksi melko runsaslukuista pentuetta eli yhteensä 15 pentua. Näistä toiset Ruotsissa Mosco's kenneliin (N-pentue, 8 pentua), osa näistä pennuista on jo jatkanut sukua, joten Timmylla on paljon lastenlapsia. Mosco's Nemolla on yhdeksän pentua Sidmarkens kennelissä (J-pentue; näistä yksi on muuttanut Suomeen ja sillä on yksi pentue - 8 pentua Haapahelmen kennelissä). 
M. Nipalla on kolme pentuetta (15 pentua - joista yksi on tuotu Suomeen). 
M. Narjalla on kaksi pentuetta (10 pentua), näistä pennuista yksi on muuttanut Suomeen ja saanut täällä pennut (1 pentue, 6 pentua, kennel Uhkoilan. Myös toisella Narjan pennuista on yhdet pennut (9 pentua - Norjassa)). 
M. Naanalla on kolmet pennut (21 pentua), näistä yksi asuu Suomessa (ei ainakaan toistaiseksi jälkikasvua). Naanan jälkikasvusta kaksi on lisääntynyt (toisella kahdet pennut (12 pentua) ja toisella yhdet (6 pentua)).
M. Ninnalla on yksi pentue (2 pentua). 

Wielgat Viirko Bearas Beanalla on kahdet pennut. Nuoremmat täyttivät huhtikuussa vuoden ja ovat syntyneet Suomessa ja kesäkuussa 2019 Ruotsissa syntyivät Mosco's P-pennut (6 pentua, joista yksi asuu Suomessa). 

edit. 21.06.22

Taulukko meni uusiksi, kun siitä puuttui yksi Norjassa syntynyt pentue W.V. Bearas Beanalta. Näistä pennuista yksi on myös jo saanut kahdet pennut (=10 koiraa). 
Näistä uroksista, ts niiden ensimmäisen polven jälkeläisistä kaivelin sitten terveystietoja surffaten tosiaan kolmen maan koiratietokannoissa (joiden käytettävyys vaihtelee...). Tutkailin myös alempien polvien terveystietoja, mutta en tehnyt niistä mitään taulukkoa. Selkätuloksia en ottanut tähän mukaan, koska niitä on vielä melko harvoilla ruotsinlapinkoirilla (ja nekin vähät vain Suomessa). 

edit. 18.06.22
Timmyllä on yksi Ranskaan muuttanut pentu, jolla on A-lonkat (tieto lisätty taulukkoon). Se narttu on saanut pennut joilta on tarkastettu kyynärät (ok:t) ja lonkista 1*A/A, 2*A/B ja B/B. 

edit 2. 21.06.22

Lisätty taulukkoon Wielgat Viirkon Norjassa syntyneiden pentujen terveystuloksia sekä tällä viikolla Suomessa lonkkakuvissa käyneiden R.Ätnon jälkeläisten tuloksia. 

Ruotsinlapinkoiria terveystarkastetaan liian vähän. Myös Suomessa. Ruotsissa ja Norjassa ei juurikaan tutkita koirien polvia, selkiä eikä silmiä (silmistä vain pra-prcd geenitesti on pakollinen). Suomessa on valitettavasti yleistynyt käytäntö, että koirilta kuvataan vain lonkat, vaikka esim kyynärät menisivät ihan hyvin samalla rauhoitus/kuvauskerralla. 

Näissä voi olla virheitä. Luultavasti onkin (palaan vähemmän väsyneillä silmillä luultavasti vielä tämän kirjoituksen pariin). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti