Sivut

torstai 20. joulukuuta 2012

Pompen geenitesti

Ruotsinlapinkoiria pyydettiin osallistumaan Helsingin yliopiston geenitutkimukseen pompentaudin osalta. Ko tautia on joskus muinaisuudessa esiintynyt ruotsinlapinkoirilla ja nyt tänä vuonna se osoittautui ongelmaksi muutamilla suomenlapinkoirilla. 


"Pompen tauti (tunnetaan myös nimellä glycogen storage disease type II, GSD II) on suomenlapinkoirilla ja ruotsinlapinkoirilla esiintyvä etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sama tauti tunnetaan myös ihmisillä. Ihmisillä esiintyy eri asteista tautia ja koirien sairaus vastaa ihmisten vakavinta lapsuusiän tautimuotoa. Koirilla Pompen tauti ilmenee mm. hidastuneena kasvuna, toistuvana liman oksentamisena, etenevänä lihasheikkoutena ja jatkuvana läähätyksenä. Tautiin liittyy myös käänteisvirtaus ruuansulatuskanavassa johtuen laajentuneesta ruokatorvesta sekä sydänpoikkeavuuksia. Sairauden ensioireet puhkeavat n. seitsemän kuukauden ikäisillä pennuilla. Koska sairaus on etenevä, siitä kärsivät koirat joko kuolevat tai lopetetaan yleensä ennen kahden vuoden ikää. Koirien Pompen tautiin ei ole hoitoa." 


Saimme pyynnön tutkijoilta etsiä mahdollisimman monta eri sukuista koiraa osallistumaan ko tutkimukseen, siten että testituloksen saaminen ei maksa meille muuta kuin testipuikkojen lähettämisen tutkimusyksikköön. Eli saimme postitse kotiin ohjeet ja välineet ottaa koirista poskisolunäytteet ja lähettää ne Genoscoperiin

Tänään saapui tieto, että kaikki kolmekymmentäneljä (34) testattua ruotsinlapinkoiraa ovat genotyypiltään terveitä. Loistava joululahja ruotsinlapinkoirille! :)

Suomalaisia testattua ruotsinlapinkoiria ovat ainakin: Åsa, Musti, Suni, Sande, Caamos, Merri ja Nemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti